Tilgjengelighetslenker

Odel

58min Documentary 2015

Med rett til å dyrke

Hva er det som både er en særnorsk juridisk ordning, en garantist for familiefeider og bakgrunnen for at Heinrich Himmler dro på studietur til Norge i 1941? Ideen om jord og arv, nærmere bestemt den norske odelsretten. Som advokat Olav Felland sier: «Om du har en eiendom, svever odelsretten over den som en rett og en plikt». Odelsretten er kontroversiell og omstridt, men også en viktig faktor i at Norge har klart å opprettholde det jordbruket vi har i dag.

Denne svevende størrelsen er utgangspunktet for dokumentarfilmen ODEL, hvor regissør Birgitte Sigmundstad introduserer oss for mennesker hvis liv har blitt preget av odelsretten på godt og vondt. Intervjuene ledsages av fotografier knipset av regissørens onkel, og den iherdige amatørfotografens bilder forteller historien om et langt liv på familiegården. Her er bilder av hverdag og fest, liv og død, vær og vind, og resultatet er en sjarmerende dokumentar om de særegne jordbrukstradisjonene her oppe i nord hvor ingen skulle tru at nokon kunne bu - langt mindre dyrke noe som helst.

English

THE ODELSRETT is a documentary about the Norwegian inheritance law called “odelsrett”. The law is both controversial, contested and a Norwegian curiosity, but also a strong factor behind the solid state of Norwegian agriculture today. The story is told to us through conversations with people whose lives have - for better or worse - been affected by the concept of odel. And the interviews are accompanied by pictures from the vast archives of the director’s amateur photographer uncle, which tell a story about a long life on the family farm.

Medvirkende

Birgitte Sigmundstad

Språk

Norwegian

Undertekster

English

Land

Norway