Odelsgut og fantefølge (2020)

  • Regi: Merethe Offerdal Tveit
  • Documentary
  • 50min
  • English

Kunstverket som snudde ei lita bygd på hodet

En av oppgavene til kunsten som plasseres i det offentlige rom er å oppfordre til refleksjon og debatt, men hva skjer når den ikke skaper diskusjon, men sinne, mistrivsel og riksdekkende medieoppmerksomhet som fremstiller lokalsamfunnet som usofistikert og bakstreversk? Dette er en av problemstillingene som utforskes i dokumentaren ODELSGUT OG FANTEFØLGE, som forteller historien om hva som skjedde da bygda Kvam i Gudbrandsdalen ble tildelt en kontroversiell skulptur som en del av kunstprosjektet «Vegskille».

Kunstverket «Odelsgut og fantefølge» skapte et voldsomt engasjement blant misfornøyde innbyggere i bygda, og ble fjernet allerede før det var ferdig montert. To år senere bestemmer kommunestyret seg for å oppføre skulpturen på nytt. ODELSGUT OG FANTEFØLGE er en tankevekkende og underholdende dokumentar som spør hva kunst er, hva som er kunstens rolle i samfunnet og hvem som har makten til å definere den.

English:

How a work of art turned a tiny town upside-down

What is art? Who defines what qualifies as art? And what is the purpose of art in public places? These are among the questions explored in this thought-provoking and entertaining documentary about a small municipality in the heart of Norway that was gifted a controversial sculpture as part of an art project. The sculpture raised the ire of the locals, and massive protests meant it was removed before it was finished. Two years later, however, it was put back up …

Medvirkende

Joar Nango

Språk

Norwegian

Undertekster

English